Proje kapsamında betonarme taşıyıcı sisteme sahip binanın deprem performans değerlendirmesi Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine (TBDY-2018) göre incelenmiştir. Zemin sınıfı ZC olan projede DD2 deprem seviyelerine göre elde edilen spektrum grafiğine uygun olarak 11 farklı kayıt seçilmiştir. Seçilen kayıtlar altında binanın performansı tahkik edilmiş ve gerekli görülen bölgelerde güçlendirme yapılmıştır.
Performans değerlendirme kapsamında şekil-değiştirme göre tasarım dikkate alınarak eleman hasar sınır değerleri yönetmeliğin Bölüm 15 ve Bölüm 5'teki maddeleri dikkate alınarak yapılmıştır. Betonarme malzeme modeli Mander beton modeli dikkate alınmıştır. Saha rölöve çalışmaları kapsamında elde edilen karot sonuçları, sıyırma verileri elde edilerek binanın projeye uyumluğu kontrol edilmiştir.
Beton kalitesinin ortalama C7 olduğu ve S220 kalitesinde donate kullanıldığı yapılan saha çalışmaları sonucunda görülmüştür. Kesme kapasitesi yetersizliği olan kolon ve kiriş kesitleri belirlenerek gevrek kırılmanın önüne geçilmiştir. Yetersiz kolonlarda mantolama, gevrek kırılma olan bölgelerde sargılama yapılmıştır. Sistem rijitliğini artırmak amacıyla yapısal çerçeve sisteme yönetmelik Bölüm 15’te belirtiği üzere betonarme perdeler eklenmiştir.
Doğrusal olmayan modelin hazırlanmasında sonlu elemanlar programı kullanılmıştır. Kolon ve kirişlerin tanımlanmasında yığılı plastik davranış içiren kirişler için M3 mafsalı ve kolonlar için PMM mafsalları tanımlanmıştır. Güçlendirme amacıyla eklenen yapısal perdelerin tanımlanmasında yayılı plastik model davranışı dikkate alınmıştır.
Yapısal sistemin değerlendirilmesinde kolon ve kirişlerde oluşan plastik dönmeler, perdelerde ise uç bölgelerinde meydana gelen uzama ve kısalma değerleri dikkate alınmıştır. Mevcut durumda kolonda meydana gelen eksenel kuvvet - eğrilik grafiği aşağıda verilmiştir. 22 depremden elde edilen analiz sonuçlarının mutlak değerleri ve ortalamasını içeren sonuçlar aşağıda verilmiştir. Kolon mevcut hali ile göçme bölgesinde yer almaktadır. Sargılama yapılmayan kolonlarda mevcut durumda kolonların kesme kapasitesi yetersiz olup, gevrek kırılma göstermektedir.
Güçlendirme Yöntemi:
Binanın güçlendirilmesinde kesme dayanımı yetersiz olan kirişler lifli polimer sargı ile güçlendirilmiş ve gevrek hasarın önüne geçilmiştir. Kolonlarda mantolama yapılarak hem eğilme kapasiteleri artırılmış hem de kesme kapasiteleri artırılarak gevrek hasarlar önlenmiştir. Eklen yapısal perdeler ile sistemin her iki yöndeki rijitlik değerleri artırılmıştır.
Benzer içerikler ve eğitimlerimiz için youtube kanalımızı 🔗 ziyaret edebilir, profesyonel çalışmalar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Benzer
projelerde kapsamında süreci takip edeceğiniz eğitimler aşağıdaki youtube
oynatma listesinde ve youtube kanalımızda yayınlanmaktadır.
0 Comments
Yorum Gönder